Apartment in Vilnius central station district was resurrected and adapted to today's lifestyle. In relatively small living space, we sought the impression of light and spaciousness that would create a calm, light and caring atmosphere. Upon entering the apartment, you find yourself at a gap between two volumes, after which you are pushed out into the bright and open space of the whole apartment.

The main space is released from the partitions. Bathroom, kitchens, boiler room and other household functions are composed to furniture type wall which stretches over the entire length of apartment. Furthermore this element distorts the usual boxy geometry by adding a new vector. During the night time, part of the common space is separated by a curtain, thus forming a bedroom.

In order to absorb the light entering through all three windows, the floors, walls and ceilings are flooded with a solid white colour. It merges individual planes into a single, ascetic background, that makes individually made objects to stand out. Organic dining room glass chandelier designed by the owner. Window sills, kitchen top and bathroom floor terrazzo mosaics composed of collected stone waste. Stainless steel switches made by architects. Details of interior subtly reflect the owner's creative, ambitious and courageous personality.

Status: completed

Location: Vilnius, Lithuania

Area: 38 sq.m

Year: 2020

Photographs: Darius Petrulaitis

Special thanks: Paulius Rainys, Mindaugas Sutkauskis, Lina Bakienė, Mykolas Svirskis, "Akmens šalis", "Spalvotas betonas"